Zakaj je morje slano?-1934
Zakaj je morje slano?-1934
Zakaj je morje slano?-2036
 
Ni na zalogi
 
 

Zakaj je morje slano?

14,90 

Zakaj je morje slano?

Ni na zalogi

Glasbena pravljica je na zgoščenki izšla pri Paniki Records, edini slovenski specializirani glasbeni založbi, ki deluje na področju kvalitetne produkcije za najmlajše. Pri Paniki se zavedajo, da glasba prispeva k celovitemu in skladnemu razvoju otroka in spodbuja njegove miselne funkcije. Nenazadnje albumi, kakršen je »Zakaj je morje slano?«, predstavljajo pomemben doprinos k ohranjanju kulturne in nacionalne identitete. So dragocen pripomoček staršem, skrbnikom in zaposlenim na področju vzoje in izobraževanja, katerih poslanstvo je pomoč pri razvijanju otrokovih spretnosti, sposobnosti, znanja in vrednotenj.

O glasbeni pravljici…Zakaj je morje slano? Zato, ker čudežni mlinček na morskem dnu nenehno melje sol. Kaj pa, če se lepega dne ustavi? To se ne more zgoditi, ker ga nihče ne zna zakleniti. Kako pa se je mlinček znašel v morju? Neki kapitan ga je vrgel vanj, sicer bi se ladja, na kateri je plul, potopila: mlinček, ki mu ga je prodal neki nabritež, je bruhal iz sebe sol in ladja se je pod njeno težo začela nevarno pogrezati …Glasbeno pravljico je po ljudskih motivih napisala Klarisa Jovanović, zanje napisala tudi besedila songov, za glasbeno opremo in aranžmaje pa je poskrbel Lado Jakša.

Pripovedka “Zakaj je morje slano” je znana na raznih koncih sredozemskega sveta: v Istri, Dalmaciji, Grčiji, Italiji, Franciji, Španiji, na Portugalsem … Glasbenica, pesnica in književna prevajalka Klarisa Jovanović, ki se že dobri dve desetletji celostno posveča glasbenemu, jezikovnemu in mitološkemu izročilu Sredozemlja, je ljudske motive o mlinčku, ki melje sol, povezala v novo celoto in se pri tem najtesneje naslonila na različici iz Španije in Portugalske. Napisala je tudi pesmi, ki povzemajo ali dopolnjujejo najbolj napete trenutke v zgodbi in jih zapela na znano ljudsko melodijo. Skladatelj in multiinstrumentalist Lado Jakša je poskrbel za zvočno podobo pravljice: posnel je pljuskanje morja in zavijanje vetra, zvončkljanje cekinov in škripanje vrat, škrebljanje dežja in stokanje mlinskih koles… in vsem tem zvokom v svoji glasbeni delavnici dodal tudi takšne, ki jih je izvabil iz številnih glasbil.

O avtorjih…

KLARISA M. JOVANOVIĆ

Klarisa M. Jovanović je na slovenskem glasbenem prizorišču navzoča od začetka 90. let. Njen repertoar obsega uglasbeno poezijo in priredbe ljudskih pesmi iz dežel nekdanje Jugoslavije, južne Evrope in vzhodnega Sredozemlja. Kot vokalistka je gostovala v SEDMINI Vena Dolenca; z nosilno pevsko vlogo je sodelovala v radijski igri Igorja Torkarja BALADA 0 SMEHU (izšla na CD-ju skupaj s knjigo pod istim naslovom), v GRAFIKI SRCA Danijela Bedrača (izšla na kaseti leta 1998) ter v scenskem oratoriju DESETA HČI Svetlane Makarovič (KRESNIK 2001). V lastnih projektih se na izrazito avtorski način loteva predvsem ljudske dediščine, kjer se osredotoča na manj znane in pozabljene ljudske pesmi; njeno oživljanje terenskih in notnih zapisov ter uglasbljanje ljudskih besedil nadgrajuje izročilo tako, da ob arhaičnem minimalizmu izpostavlja tudi sodobno glasbeno estetiko. Po osnovni izobrazbi filologinja in komparativistka posveča veliko pozornost besedi in njeni artikulaciji. Celostno proučuje jezikovno in glasbeno kulturo Mediterana in Balkana (na podiplomskem študiju v Grčiji se je posvetila novogrški književnosti in grški ljudski pesmi). Piše poezijo in kratko prozo ter prevaja leposlovje iz novogrščine, francoščine, italijanščine, srbščine, hrvaščine in makedonščine. Kot pevka je doslej nastopala po Sloveniji, na Hrvaškem, Nizozemskem, v Italiji, Avstriji, Franciji, Grčiji v Bosni in Hercegovini ter Makedoniji. 

LADO JAKŠA

Lado Jakša, slovenski skladatelj in fotograf, rojen leta 1947 v Ljubljani. Po končani srednji glasbeni šoli (klarinet in klavir) je leta 1973 diplomiral na oddelku za zgodovino umetnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1981 ima, kot skladatelj in umetniški fotograf, status samostojnega umetnika. Ustvarja in poustvarja kot komponist in izvajalec lastne glasbe, sinteze jazza, sodobne eksperimentalne in improvizirane glasbe ter akustičnih in elektronskih zvokov. Prepoznaven je predvsem na področju glasbe za film, gledališče, televizijo, radio, umetniški ples, zaradi edinstvenega pristopa pa so odmevni tudi njegovi koncerti in multivizije ter lastni glasbeni projekti, komentirani koncerti in glasbene delavnice.  

Zakaj je morje slano (odlomek iz glasbene pravljice)

 

Ocene

Zaenkrat še ni nobenih ocen.

Be the first to review “Zakaj je morje slano?”

Šifra: 3831004943249 Kategorija: