Splošni pogoji

Pogoji poslovanja

Splošni pogoji spletne trgovine Panika d.o.o. so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2), na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje.

Ob registraciji na Panika ali NoPanic, obiskovalec pridobi uporabniško ime ter geslo, ki ga je dolžan skrbno hraniti. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in povezujeta z vnesenimi podatki. S potrjeno registracijo preko elektronske pošte obiskovalec postane uporabnik in pridobi pravico do nakupa. Če uporabnik kadarkoli kasneje želi svoj naslov elektronske pošte zamenjati z drugim, mora zahtevek za to poslati na narocila@panika.si. Sprememba elektronskega naslova bo izvedena isti ali najkasneje naslednji delovni dan, o tem pa bo uporabnik obveščen preko elektronske pošte.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine NoPanic, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Dostopnost informacij

(povzetek zakonodaje)

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:

 • a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
 • b) kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
 • d) dostopnost artiklov (vsak artikel ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
 • e) pogoje dostave artiklov ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
 • f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,
 • g) način plačila in dostave,
 • h) časovno veljavnost ponudbe,
 • i) rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca odstop od pogodbe,
 • j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Cene

Vse cene vsebujejo davek na dodano vrednost.

Cene izdelkov so predstavljene kot »maloprodajne cene« (običajno so to priporočene prodajne cene v prodajni mreži prodajalca).

Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in zaradi posameznih akcij, nimajo vnaprej določene veljavnosti in se lahko spreminjajo.

Kupoprodajna pogodba med prodajalcem in kupcem je sklenjena v trenutku, ko prodajalec preko elektronske pošte potrdi kupčevo naročilo.

Popusti, promocijske kode ipd. se ne seštevajo.

 

Načini plačila

Ponudnik omogoča naslednje načine plačila:

 • gotovino ob prevzemu,
 • nakazilom na račun Panika d.o.o. po ponudbi/predračunu,
 • s Paypal
Ponudnik kupcu izda račun na trajnem mediju, z razčlenjenimi stroški in navodili, kako odstopiti od nakupa in artikle vrniti, če je to potrebno in mogoče. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov na računu in o morebitnih napakah obvestiti prodajalca v osmih dneh od prejema. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

Kupoprodajna pogodba (naročilo) je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in kupcu dostopna v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu (Moj profil).

 

Dostava in poštnina

Prodajalec bo naročeno blago odpremil najkasneje v 3 – 7 delovnih dneh od potrditve naročila s strani kupca preko pogodbenega partnerja Pošte Slovenije.

Dostava na ozemlju Republike Slovenije je brezplačna za vsa naročila.

Za naročila iz tujine se preko E-maila dogovorimo za način, hitrost in ceno dostave. S tujino poslujemo samo na podlagi plačanega predračuna oziroma predplačila.

 

Odstop potrošnika od pogodbe

Potrošnik (navedeno velja izključno za fizične osebe, ki pridobijo blago za namene izven svoje pridobitne dejavnosti)  ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga podjetju sporoči (na kontaktni e-naslov narocila@panika.si), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema. Strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek posredovanja (pošiljanja) blaga, ki se obračunava po ceniku dostavne službe (Pošta Slovenije in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket/tovor). Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe. Blago mora biti vrnjeno nepoškodovano, brez vidnih znakov uporabe, v nespremenjeni količini. Če potrošnik morda artikel že začne uporabljati ali če pri tehničnih izdelkih posamezne komponente odpre ali sestavlja, odstop od pogodbe žal več ni možen.

Proizvajalec artikla predpiše tudi njegovo originalno embalažo (v skladu s 36. členom Zakona o varstvu potrošnikov). Ker je embalaža sestavni del artikla, jo je ob morebitnem odstopu od pogodbe prav tako treba priložiti tako, kot je bila v prvotnem stanju v času prejetja artikla (torej nepoškodovano in v nespremenjeni količini).

Vračilo plačila bo izvedeno takoj, ko je postopek odstopa od pogodbe zaključen, najkasneje pa v roku 30 dni po prejemu sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče!

Na www.nopanic.si omogočamo tudi zamenjavo artikla. Če prejeti artikel ne izpolnjuje pričakovanj, ga lahko zamenjaš z drugim, enakovrednim, kar nam sporočiš preko e-naslova narocila@panika.si, telefonsko preko 01 / 280 24 86, faxa 01 / 280 24 90, ali z navadno pošto na naslov Panika d.o.o., Savska cesta 3, 1000 Ljubljana.

Pravico do zamenjave blaga, vračila kupnine, garancije, stvarnih napak in nepravilno opravljenih storitev natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

 

Napotki za odstop od pogodbe

Znotraj zakonskih okvirov omogočamo možnost odstopa od pogodbe. Ker želimo, da to lahko opraviš kar čimhitreje in brez zapletov, smo pripravili kratek seznam, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu na daljavo:
 

 • previdno odpri embalažo in jo obdrži v nespremenjenem stanju, dokler nisi v celoti prepričan, da je artikel ustrezen,
 • pri rokovanju z artiklom lahko pride do poškodb in prask, 
 • vidne sledi uporabe (praske, madeži, umazanija) niso primerne za odstop od pogodbe, ker so higiensko oporečne 

Artikli, kupljeni na daljavo, niso namenjeni uporabi v zakonskem času za odstop od pogodbe.

Možnost odstopa od pogodbe je namenjena temu, da artikel lahko odpreš, pregledaš in če ti ne ustreza, ali pa so bila tvoja pričakovanja napačna, odstopiš od nakupa. Ta priporočila ne veljajo, če je artikel ob nakupu v okvari oziroma ne deluje -> v tem primeru uveljavljaš stvarno napako. 

 

Stvarna napaka

Kdaj je napaka stvarna?  Predvsem kadar:

·  artikel nima lastnosti, ki omogočajo njegovo normalno rabo

·  se kupcu izroči artikel, ki se z modelom ne ujema.

Kako se preverja primernost artikla?

Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Kako se stvarno napako uveljavi?

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku preko e-naslova narocila@panika.si, telefonsko preko 01 / 280 24 86, faxa 01 / 280 24 90, ali z navadno pošto na naslov Panika d.o.o., Savska cesta 3, 1000 Ljubljana. Kupec nam hkrati omogoči pregled artikla.

Stvarno napako je potrebno uveljavljati v zakonsko predpisanih rokih.

Pravico do uveljavljanja stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Naslov za vračanje izdelkov je: Panika d.o.o., Savska cesta 3, 1000 Ljubljana.

Kupec lahko zahteva takojšnjo zamenjavo za enak in brezhiben izdelek; vračilo kupnine, odpravo napake ali vrnitev sorazmernega dela kupnine v skladu z napako.

Kupec lahko blago, po vnaprejšnjem dogovoru s prodajalcem, vrne prodajalcu osebno ali ga na stroške prodajalca vrne. V primeru, da želite blago vrniti na prodajalčeve stroške vas prosimo, da se o tem pogovorite z odgovorno osebo prodajalca.

Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo!

Poškodovane pošiljke

Če si ob prevzemu pošiljke opazil, da je artikel ali paket fizično poškodovan, v njem manjka vsebina ali kaže znake odprtja, moraš sprožiti postopek odškodnine pri Pošti Slovenije. To storiš tako, da paket prineseš na pošto takoj ko opaziš poškodbo oziroma najkasneje v roku 30 dni od prevzema paketa. Poštne uslužbence opozoriš, da je treba izpolniti obrazec Zapisnik o poškodovani pošiljki, ki ga nato tudi podpišeš. Skupaj s Pošto Slovenije bomo poskrbeli, da bo odškodnina rešena v najkrajšem možnem času.

Varovanje osebnih podatkov

Prodajalec se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika.

Podatki, ki jih posreduje kupec, so strogo zaupni in se obravnavajo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur.l. RS št. 94/2007) in Zakonu o varstvu potrošnikov – Ur.l. RS, št. 14/03).

Podjetje Panika d.o.o. zagotavlja, da brez vašega dovoljenja ne bomo odstopili ali odtujili podatkov, ki ste nam jih s potrdilom nakupa zaupali za namen izpolnjevanja oziroma uveljavljanja pravic iz pogodbenega razmerja. Podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur.l. RS št. 94/2007).

Ob vašem naročilu za izvedbo le-tega potrebujemo:

 • vaše ime in priimek,
 • naslov elektronske pošte za namene potrditve naročila,
 • domači naslov oziroma naslov kamor bomo odpremili pošiljko,
 • telefonsko številko za namene reševanja možnih problemov.

Prodajalec zagotavlja, da uporablja vsa ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov.

Odveza odgovornosti

Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega artikla.

Ponudnik ne odgovarja za vsebino mnenj o artiklih, ki jih napišejo obiskovalci. Ponudnik mnenja pred objavo pregleda in zavrne tista, ki vsebujejo očitne neresnice, so zavajajoča ali žaljiva. Ponudnik ne odgovarja za informacije v mnenjih in se odvezuje kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz informacij v mnenjih.

Pri fotografijah prodajnih artiklov lahko zaradi težavnosti fotografiranja majhnih in jeklenih izdelkov prihaja do odstopanj v barvnih odtenkih. V primeru, da vam izdelek ne ustreza, ga seveda lahko vrnete (več o tem v poglavju Reklamacija). 

Ponudnik ima možnost odstopa od pogodbe s stranko le, če se ugotovi očitna napaka (46. člen OZ). Kot očitno napako se opredeli bistvene lastnosti predmeta in vse zmote, ki se po običajih v prometu ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih ponudnik v primeru vednosti ne bi potrdil oziroma sklenil pogodbe. To vključuje tudi očitne napake v ceni. 

 

Pritožbe in spori

Prodajalec zagotavlja, da bo dosledno spoštoval vso veljavno zakonodajo o varstvu potrošnika. V primeru težav se lahko kupec s prodajalcem poveže preko telefona ali elektronske pošte. Prodajalec bo v najkrajšem možnem roku sporočil kupcu, kdaj bo težava odpravljena in ga o aktivnostih vseskozi obveščal. Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Ponudnik si bo po svojih najboljših močeh prizadeval, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

 

Podatki o prodajalcu

Panika d.o.o.

Savska cesta 3

1000 Ljubljana

ID za DDV: 89008472 (Izjavljamo, da smo zavezanec za DDV)

Srg vpisa: 2013/13559

Datum vpisa: 27.03.2013

(datum prvega vpisa 15.03.1995)

 

Želimo vam obilo prijetnih in ugodnih nakupov!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.